

LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA CONJUNTAMENT AMB EL MUSEU DE MOIÀ HAN ADJUDICAT A GEOAMBIENT LA REALITZACIÓ DE L’ESTUDI HIDROGEOLÒGIC A L’ENTORN DE LES COVES DEL TOLL.
GEOAMBIENT és finalment la consultoria geològica escollida per a realitzar l’estudi hidrogeològic a l’entorn de les Coves del Toll per evitar les inundacions interiors en períodes de pluja.
Es tracta d’un estudi hidrogeològic que fa temps que el Museu de Moià i els responsables de les Coves del Toll estaven esperant, donat que les inundacions provoquen danys severs sobre el patrimoni arqueològic de les coves, així com sobre les instal·lacions existents al seu interior.
Les Coves del Toll són unes coves prehistòriques situades al municipi de Moià, al Moianès. Es divideixen en dos sectors: la galeria sud (108 m), zona ocupada per l’home prehistòric, i la galeria est (80,55 m), que voreja sobre un curs fluvial intermitent. En total fan 1.148 m de profunditat, no obstant això la part visitable, en forma d’ela, és de 180 m.
És una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del Quaternari, durant les glaciacions würmianes. S’hi han trobat restes fòssils d’hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard, etc. També s’han descobert restes d’un foc i d’alguns estris de sílex corresponents al Mosterià, les quals demostren la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat).
Les troballes, relatives a l’Epipaleolític, al Neolític i a l’Edat de Bronze, mostren canvis en l’activitat dels pobladors. S’hi va trobar un individu masculí i robust, no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s’ha trobat l’enterrament i que s’acompanya d’un fermall metàl·lic d’origen centreeuropeu.
La campanya d’aquest any a les Coves del Toll (Toll i Teixoneres), a Moià, que duen a terme l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i el CENIEH (Centre Nacional d’Investigació de l’Evolució Humana) ha estat molt productiva i rellevant des del punt de vista científic.
A la gran quantitat de restes d’animals i eines de pedra de l’època neandertal que s’han recuperat, s’hi ha d’afegir la dent i un fragment de parietal d’un nen Neandertal que va viure a la Cova de les Teixoneres fa 50.000 anys.
Troba més informació AQUÍ
La gran importància de les Coves del Toll per a la recerca antropològica, es traspassa també sobre l’estudi hidrogeològic i per aquest motiu s’ha estructurat en les següents fases de treball:
- Recerca dels antecedents bibliogràfics i informes tècnics locals i regionals, sobre les Coves del Toll, el seu entorn i la zona de la capçalera de la conca del Llobregat.
- Realitzar un reconeixent geològic del camp. Realització de cartografia de la zona d’estudi. Anàlisis petrològic de la terrassa de la trompa de l’elefant que ha deixat la darrera riuada. Estudi de la conca i torrents de capçalera.
- Realitzar una prospecció geofísica amb tomografia elèctrica que ens permeti conèixer per on circula el riu subterrani i si té noves entrades, a més de la ja coneguda de l’avenc del Bassot, per determinar la seva geometria i el potencial hidrogeològic.
- Determinar el cabal a la sortida del riu subterrani a la surgència mitjançant la instal·lació d’un sistema de mesura fix.
- Elaboració de la memòria amb els resultats obtinguts, amb les conclusions i les propostes d’actuació per prevenir futures inundacions al jaciment o propostes per tal de conèixer amb major detall el sistema hidrogeològic de les Coves del Toll.
GEOAMBIENT preveu desenvolupar tot aquest pla de recerca fins a principis del 2017, amb l’objectiu d’assolir els coneixements suficients per conèixer el funcionament hidrogeològic del sistema d’aqüífers que engloben les Coves del Toll.
Autor: Albert Sabanès
